ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΥΤΟΝΟΜΩ

Εξοικονομώ - Αυτονομώ”:  Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πρόγραμμα επιδότησης δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονόμηση κατοικιών

 

Το πρόγραμμα:

Το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» αποτελεί τη νέα εκδοχή του παλαιότερου δημοφιλούς προγράμματος επιδότησης «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» με αρχικό προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ και προβλέπει υψηλότερες επιδοτήσεις που μπορούν να φτάσουν έως και το 85% της επένδυσης αλλά και πιο χαλαρά εισοδηματικά κριτήρια.

Προϋπόθεση για τη χορήγηση των ενισχύσεων είναι η κύρια κατοικία να αναβαθμιστεί κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες. Στις καινοτομίες του νέου αυτού προγράμματος περιλαμβάνονται οι νέες επιλέξιμες παρεμβάσεις για ενεργειακή αυτονομία, συστήματα smart home, ενώ για πρώτη φορά επιδοτούνται παρεμβάσεις και σε ανελκυστήρες πολυκατοικιών. Με άλλα λόγια, πέραν των κλασικών οικοδομικών παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται, προστίθενται κι εκείνες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων και έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης.

Το νέο πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα ανοίξει για υποβολή αιτήσεων στις 2 Νοεμβρίου 2020 και δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα θα έχουν και οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 120.000 ευρώ. Ως προς τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων παραμένει η ίδια όπως και στα προηγούμενα προγράμματα, δηλαδή ο ενεργειακός επιθεωρητής θα προτείνει τις αιτούμενες παρεμβάσεις και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος. 

Το ανώτατο ύψος των συνολικών δαπανών στο νέο πρόγραμμα επιδότησης “Εξοικονομώ - Αυτονομώ” που μπορεί να επιδοτηθεί είναι οι 50.000 ευρώ έναντι των 25.000 ευρώ που ήταν το όριο στο “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον”. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων θα έχουν και οι ιδιοκτήτες με παραπάνω από μία κατοικία. Για αυτές τις περιπτώσεις ο ανώτατος επιδοτούμενος προϋπολογισμός είναι οι 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου.

Ξεχωριστή κατηγορία του “Εξοικονομώ - Αυτονομώ” είναι οι πολυκατοικίες όπου προβλέπεται η επιχορήγηση και κοινόχρηστων ενεργειακών αναβαθμίσεων. Τα ποσοστά επιδότησης είναι 60% έως και 80% και ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός συνολικών δαπανών είναι οι 80.000 ευρώ.

 

Η επιδότηση

Το ποσοστό της επιδότησης θα υπολογίζεται με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του προηγούμενου φορολογικού κύκλου (2019) του κάθε δικαιούχου.

Στο νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ - Αυτονομώ” δύνανται να συμμετάσχουν αποκλειστικά και μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας σε κατοικία με ατομικό (για άγαμο) ή οικογενειακό (για έγγαμο) εισόδημα που δεν θα ξεπερνά τα όρια που θα τεθούν.

Σημειώνεται ότι στην επιδότηση καλύπτεται και η αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή, του συμβούλου έργου καθώς και κόστη τυχόν μελετών. Σε περίπτωση τραπεζικού δανεισμού μέσω του προγράμματος το δάνειο είναι άτοκο. Θα υπάρχει ανώτατο ύψος δανείων ενώ η διάρκεια αποπληρωμής του θα κυμαίνεται από 4 έως 6 χρόνια με μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις και με σταθερό επιτόκιο. Τέλος, ο τελικός δικαιούχος θα μπορεί να ζητήσει προκαταβολή σε ποσοστό 70% του αρχικού επιλέξιμου προϋπολογισμού των παρεμβάσεων που θα γίνουν στην εκάστοτε κατοικία.

 

Οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται

Μέσω του νέου προγράμματος “Εξοικονομώ - Αυτονομώ” επιδοτούνται συνολικά 8 διαφορετικές παρεμβάσεις και συγκεκριμένα οι παρακάτω:

  1.  Παρεμβάσεις Ενεργειακής αυτονομίας (Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ (εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων net metering και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας)
  2. Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
  3. Παρεμβάσεις έξυπνων συστημάτων (smart home): έξυπνος φωτισμός, έξυπνη διαχείριση συστήματος θέρμανσης ψύξης, απομακρυσμένος έλεγχος (αισθητήρες διαρροής, υγρασίας κλπ)
  4. Σύστημα Ζεστού Νερού Χρήσης με χρήση ΑΠΕ
  5. Αντικατάσταση κουφωμάτων
  6. Τοποθέτηση /αντικατάσταση θερμοκάλυψης κελύφους
  7. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης – ψύξης
  8. Κοινόχρηστες παρεμβάσεις για πολυκατοικίες (εγκατάσταση inverter στους ανελκυστήρες, αναβάθμιση συστήματος φωτισμού με έξυπνο σύστημα διαχείρισης)


Η SMK Group και το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ - Αυτονομώ”

 

Στην SMK Group με την μακροχρόνια εμπειρία μας σε συστήματα διασυνδεδεμένων και αυτόνομων υβριδικών φωτοβολταϊκών συστημάτων αλλά και την τεχνογνωσία μας στον χώρου του ‘έξυπνου’ φωτισμού και του απομακρυσμένου ελέγχου κατοικιών (smart home) παράλληλα με τις στρατηγικές μας συνεργασίες στον χώρο υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αποτελούμε τον ιδανικό σας συνεργάτη μιας και έχουμε την δυνατότητα να σας προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις για τις σχετικές παρεμβάσεις που σκοπεύετε να κάνετε στην κατοικία σας με το νέο πρόγραμμα επιδότησης “Εξοικονομώ - Αυτονομώ”.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το παραπάνω πρόγραμμα και πως μπορούμε να σας φανούμε χρήσιμοι σε αυτό, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 213 0123001 ή στο contact@smkgroup.gr με θέμα “Εξοικονομώ - Αυτονομώ”.

 

Θα είναι χαρά μας να συνεργαστούμε.